به نام خدا
مديريت آموزش و پرورش استثنايي استان يزد اظهار داشت: باايجاد شوراي هماهنگي بين ارگانهايي كه به نحوي براي حل مشكلات و نيازمنديهاي كودكان، نوجوانان و دانش آموزان نيازمند چه از لحاظ جسمي و چه از لحاظ روحي ،مي توان نقش موثرو برنامه هاي اجرايي و هماهنگ تر برگزار كرد.
محمدمهدي فلاحتي در گفتگو با خبرنگار سرويس اجتماعي ايسنا ـ منطقه يزد، گفت: سازمانهايي همانند بهزيستي ،آموزش و پرورش استثنايي، هلال احمر، كميته ي امداد و غيره همگي در كنار يكديگر با برگزاري جلسات مستمر و مثمر ثمر و نه در حد تشريفاتي و با تبادل نظر با يكديگر برنامه هايي در جهت رفع نيازمندن انجام دهيم.
وي گفت: آموزش و پرورش استثنايي در سال 70 با هدف جذب و شناسايي كودكان و دانش آموزان معلول و داراي نارسائيهاي جسمي و ذهني وجسمي تشكيل شد و جايدهي صحيح آنان با توجه به نيازهايشان در گروههاي آموزشي مناسب انجام گرفت و 7 گروه كودكان نابينا و كم بينا ، ناشنوا و كم شنوا ، كم توان ذهني، داراي اختلالات رفتاري، داراي ناتواني ويژهي يادگيري ، داراي معلوليت جسمي و حركتي و داراي چند معلوليت را تحت پوشش قرار ميدهد و متناسب با آنان نيز گروههاي آموزشي وجود دارد.
فلاحتي افزود: هر ساله براي شناسايي كودكان نيازمنديهاي ويژه طرح سنجش كودكان بدو ورود به مدارس در پايگاههاي تحت نظر آموزش و پرورش استثنايي انجام مي گيرد و اگر كودگي نيازمند دريافت خدمات و آموزش ويژه باشد درابتدا سعي مي شود با استفاده از وسايل كمكي و آموزشهاي جانبي و تدريس معلمان رابط در مدارس عمومي حضور يابند و حتي الامكان به مدارس استثنايي وارد نشوند.
وي با تاكيد بر اين مطلب كه آموزش و پرورش استثنايي بايستي نقش حمايتي در آموزش وتوان بخشي دانش آموزان استثنايي داشته باشد، بيان داشت: 29 آموزشگاه استثنايي مستقل و 11 كلاس ضميمه در مدارس پذيرا وجود دارد .
وي در معرفي از مدارس پذيرا گفت: مدارس عادي اي كه دانش آموزان با نياز ويژه كه داراي نارسائيهاي جزئي هستند را پذيرش كرده مدارس پذيرا مي گويند كه بايستي توسعه و گسترش بيشتري يابد .
محمدمهدي فلاحتي با بيان اين مطلب كه در گروه هاي همچون كم توان ذهني نابينا و كم بينا و داراي مشكل ويژه يادگيري مدارس مستقل و براي دانش آموزان داراي مشكل جسمي حركتهاي كلاس هاي مستقل وجود دارد گفت: بقيهي گروهها در ساير كلاسها ادغام ميشوند.
وي از جمله فعاليتهاي گذشتهي سازمان را تامين نيروي انساني متخصص مراكز آموزش و توانبخشي و تامين تجهيزات تخصصي همچنين ارائه خدمات آموزشي و مشاوره اي به والدين و ايجاد تسهيلاتي براي جذب و نگهداشت دانش آموزان در ارتقاء سطح توانايي دانش آموزان استثنايي عنوان داشت.
فلاحتي افزود: طرح آتيه به منظور تحت پوشش قرار دادن تمامي دانش آموزان استثنايي با سپرده گزاري اندك آغاز شده است كه پس از فراغت از تحصيل مستمري دائم العمر خواهند گرفت و در حا ل حاضر اولين دوره فارغ التحصيل از آن بهره مند مي شوند .
وي ادامه داد: طرح بيمهي درمان دانش آموزان از برنامه هاي آتي اين سازمان است و مقرر شده تمامي دانش آموزان تحت پوشش بيمهي درماني قرار گيرند و از پرداخت هزينه هاي بستري و عمل جراحي تا حد قابل توجه اي معالجه شده و حتي اگر نياز به اعزام به خارج از كشور نيز باشد تسهيلات بيمه اي انجام خواهد گرفت.
وي گفت: بخش قابل توجهي از هزينهي اياب و ذهاب دانش آموزان نيز از طريق خو دسازمان تامين ميشود.
محمدمهدي فلاحتي ادامه داد: دوره هاي دانش افزايي ضمن خدمت نيز براي كاركنان به صورت هر ساله به صورت دوره هاي مختلف تخصصي و براي كليهي كاركنان و دست اندركاران آموزش و پرورش استثنايي به اجرا گذاشته ميشود.
وي از ديگر اقدامات انجام شده جلسات گروهي آموزشي و توان بخشي به مناسبتهاي مرتبط با معلولين، برگزاري جشنواره هاي فرهنگي و ورزشي براي دانش آموزان ، انجام آموزشهاي دوره اي و هماهنگ به منظور ارتقاء سطح آموزش و همايشهاي تخصصي و غيره را عنوان داشت.
فلاحتي با اظهار اين مطلب كه با گذشت سه سال از تجميع ادارات آموزش و پرورش استثنايي و عمومي تغييراتي ايجاد شده است و با اين ادغام ارتباط اين دو ارگان بيشتر شده اظهار داشت: چندين سال است كه طرح آموزش و پرورش فراگير به عنوان يكي از طرحهاي جهاني و تحت نظر يونيسف پيش بيني شده و به صورت آزمايشي نيز در برخي از استانها در حال اجرا مي باشد.
وي هدف ازاين طرح را ايجاد تفكر و ديدي فراگير در آموزش و پروررش دانست و گفت: بايستي همه كودكان و دانش آموزان سواي نوع معلوليت خود از همان امكانات و مواهب اجتماعي و استفاده از مدارس برخوردار باشند كه اگر معلول نبودند ميتوانستند ازآن استفاده كنند.
وي افزود: كودكان نابسامان، بد سرپرست و يابي سرپرست و داراي فقر مالي نيز شامل طرح فراگير ميشوند.
مديريت آموزش و پرورش استثنايي استان يزد بيان داشت: علي رغم طرح آموزش فراگير هنوز نگاه جداسازي بين آموزش و پرورش عمومي واستثنايي وجود دارد و اين مسئله در عدم هماهنگي بين برنامه هاي عادي و استثنايي و جداسازي در برگزاري جشنواره هاي فرهنگي و ورزشي و غيره نمايان است.
وي با بيان اين مطلب كه نبايستي نگاه جداسازي بين اين دو ارگان وجود داشته باشد اظهار داشت : اين نگاه جداسازي تا آنجاست كه حتي كودك را با وجود كوچكترين نقص عضوي به آموزش و پرورش استثنايي ارجاع ميدهند.
وي با بيان اين مطلب كه تاريخچهي رسيدگي و توجه به كودكان ناتوان استثنايي كه به دست فراموشي سپرده شده بودند به حدود 70 سال پيش باز مي گردد كه مرحوم باغچه بان با ايجاد اولين مدرسهي استثنايي و باتوجه به اين مطلب كه هر فردي با هر نوع معلوليت نيازمند آموزش و پرورش است و اين افراد در جامعه فراموش شده اند تشكيل شد.
فلاحتي ادامه داد: در سال 69 براي اولين بار سازمان مستقلي به نام سازمان آموزش و پروش استثنايي ايجاد شد وبا ايجاد آن نگاهها متوجه دانش آموزان استثنايي شده ، كتابها ، تاليفات و تجهيزات تخصصي و حتي دانشكده تربيت معلم آموزش و پرورش استثنايي به وجود آمد به طوريكه در حال حاضر يك هزا رو 500 دانش آموز استثنايي در استان در حال تحصيل هستند و به ازاي هر 3 نفر يك كادر وجود دارد كه اين آمار مناسبي است.
وي ادامه داد: اما اين عمل علاوه بر نتايج مثبتي كه داشت نتيجهي معكوسي نيز به همراه داشت و آن اين بود كه سازمان آموزش وپرورش عادي و استثنايي به طور كامل از يكديگر جدا شدند و به هر كودكي با كوچكترين نقص به آموزش و پرورش استثنايي ارجاع داده مي شد واين تفكر هنوز ادامه دارد كه بايستي با طرح آموزش فراگير از بين رفته و همهي دانش آموزان با يك ديد نگاه شوند و دراين ميان آموزش و پرورش استثنايي پشتيباني براي آموزش و پرورش عادي براي اجراي آموزشهاي تخصصي و علمي باشد.
وي در جواب به اين سوال كه آيا اگر دانش آموزان با نقصها و معلوليتهاي مختلف در كنار دانش آموزان عادي مشغول به تحصيل شدند دچار مشكل عاطفي نخواهند شد ، گفت: اين مسئله نيز به نگاهي برميگردد كه حتي ممكن است از طرف مدير مدرسه به اين افراد شود و راه حل آن اين است كه همهي كادر مدرسه از كاركنان و معلمان ،آموزشهاي لازم را ديده و نگاهي عادي بدون هرگونه ترحم داشته وبه آنان نگاهي جدا از ديگر دانش آموزان نداشته باشند كه در اين صورت هرگز مشكل عاطفي و رفتاري براي دانش آموزان استثنايي به وجود نمي آيد.
وي بيان داشت: در اين زمينه خود دانش آموزان عادي و خانواده آنان نيز بايستي آموزشهاي لازم را ديده و به طور كلي فرهنگ سازي صحيحي در اين زمينه انجام گيرد.
محمدمهدي فلاحتي از طرح توان بخشي بر جامعه به عنوان يكي از طرحهاي در حال اجرا نام برد و گفت: آغاز گر اين طرح سازمان بهزيستي بوده است و اجراي اين طرح رابطهي تنگاتنگي با طرح فراگير دارد.
وي افزود:در اجراي اين طرح دانش آموزان نيازمند و معلول و استثنايي در روستاها شناسايي مي شوندو توسط معلمين و برقراري ارتباطات آموزشي وبا تهيه امكانات و توان بخشي و پرداخت كمك هزينهي تحصيل توسط سازمان بهزيستي و خدمات متقابل حمايت و تامين مي شوند .
وي ادامه داد: شناخت معلوليت به موقع فرزندان از خدمات توان بخشي است كه در صورت شناخت معلوليت و روشهاي درماني د ر اوان طفوليت مشكلات آتي به حداقل يا صفر ميرسد و اين بستگي به بالا رفتن سطح آگاهي افراد جامعه دارد.
فلاحتي عنوان داشت: حتي مسئولين و كارشناسان جامعه حقوق معلولان و توانمندي هاي آنان را باورنداشته و نميتوانند باور كنند كه يك فرد معلول ميتواند نقشش را در جامعه به خوبي ايفا كند و در چنين موقعيتي نمي توان از آحاد مردم توقع چنداني داشت.
وي با عنوان اين مطلب كه دانش آوزان استثنايي در زمينهي معلوليت ذهني تا سطح راهنمايي نميتوانند بالاتر بيايند و در زمينه هاي معلوليتهاي ديگر درهنگام برگزاري كنكور ميتوانند با استفاده از منشي امتحان بدهند و در صورتي كه با تحصيل در دانشگاه نيازمند تجهيزات خاصي باشند با مكاتبه با سازمان ميتوانند امكانات تا حد توان را در اختيارشان قرار دهيم ،گفت: اما مشكل آن جا است كه سالها حمايت از اين دانش آموزان آنان را پرتوقع بار آورده و درجهي تحريك آنان را پايين مي آورد و در نتيجه انتظاراتشان را نيز زياد ميكند.
محمدمهدي فلاحتي از مربيان آموزش و پرورش استثنايي ياد كرد وگفت: متاسفانه كمتر از زحمات اين افراد قدرداني شده و اين در حالي است كه اگر حتي يك بار در سر كلاس درس آنان حضور يابيد خواهيد ديد كه چه مسئوليت طاقت فرسا و مشقت باري را دارند.
وي گفت: هر چند در حال حاضر بحث نخبه پروري بسيار مطرح ميشود اما نبايد دانش آموزان معلول را فراموش كرد و بايد به ياد داشت آنان نيز عضو جامعه هستند.
وي افزود: به راحتي ميتوان براي افراد نابينا و كم بينا و ديگر معلولين شغلهاي مناسب ايجاد كرد و اما حتي نابينايي داريم كه فوق ليسانس ادبيات است اما چندين سال بيكار بوده و همين اواخر وي را در عرصه تدريس به كار گماشته ايم وتوجه به اشتغال اين افراد را نبايد به صورت مقطعي حل كرد و معضلات اشتغال آنان بايستي به خوبي و ريشه اي انگاشته شود.
فلاحتي بيان داشت: 4 الي 5 پايگاه سنجش در سطح شهر و يك كلاس تابستانه براي گذراندن اوقات فراغت دانش آموزان استثنايي وجود دارد.
وي همچنين از انتشار سه شمارهي از فصلنامه رويش خبر داد و افزود: انجمن اولياي دانش آموزان استثنايي را كه NGO غيردولتي ميباشد تشكيل داده ايم و هدف از تشكيل آن شناسايي و حمايت از معلولين و جذب كمكهاي مردمي و ايجاد شركت تعاوني اشتغال دانش آموزان استثنايي است كه هنرآموزان و فارغ التحصيلان هنرستان هاي را در محلي مشغول به كار ميكند.
وي از جمله اين اقدمات را به كارگيري تعدادي از دانش آموزان ناشنوا دررشتهي خياطي و زمينه توليد پوشاك و يونفرم مدرسه عنوان داشت.
وي تصريح كرد: با وجود انجام اقدامات مختلف در زمينهي توان بخشي معلولين نبايستي فراموش كرد كه بحث پيشگيري د رمرحلهي اول قرار مي گيرد و آن را بايستي در سطح وسيع دنبال كرد و با چند جلسه سخنراني و مصاحبه نميتوان به امر پيشگيري به طور ريشه اي و موثر پرداخت.
مديريت آموزش و پرورش استثنايي استان يزد در پايان اظهار داشت: پيشگيري يك امر بين سازماني است كه بايستي سازمان ها متولي و با عزم ملي دست به دست يكديگر به اين مقوله بپردازند و همچنين نبايستي فراموش كرد كه پيشگيري موقت و مقطعي نيست و طرحي دائمي ميباشد كه بايستي به صورت علمي دنبال شود.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 02,دسامبر,2024